pecel terung

Sedapnya Pecel Terung Bakar, Resepi Jawa Mak No.1 Best

Resepi pecel terung bakar ini saya minta mak ajarkan. Kiranya masakan pecel ini tradisi masakan Jawa yang menggunakan bahan utamanya daun cekur atau daun kencur. 

Selain terung pecel ini juga boleh dimasak dengan menggunakan ikan keli mahupun ayam. Malah, namanya juga berbeza misalnya ada yang menyebutnya terung bakar kencur atau terung bakar cekur.

Penggunaan cekur atau kencur menjadikan masakan berbau sedap harum. Terung pecel ini rasa sedap dia samalah macam resepi ikan keli masak lemak kencur. Sekali rasa memang nak makan berkali-kali.

Resepi Pecel Terung Bakar Warisan Mak

Durasi memasak : 45 minit

Bahan-bahan

 • 1 biji terung panjang ungu – dibakar
 • 2 biji bawang merah kecil – dibakar
 • 1 ulas bawang putih – dibakar
 • 3/4 ubi cekur
 • Sedikit belacan – dibakar
 • santan kotak secukupnya
 • Daun cekur – dihiris halus

Cara Buat Pecel Terong Santan

pecel terung

Terung panjang dibelah dua dan dibakar guna kuali keluli karbon atas api dapur. Kecil saja ya api dapur tu. Sebenarnya guna pan apa pun boleh, asalkan terung itu terbakar.

pecel terung

Bakar sampai terung jadi macam ini. Bila tekan bahagian isi terung dah jadi lembut. Hitam-hitam pada kulit itu itu nanti bila nak masak boleh tarik dan buang. Itu kulit terung yang hangit terbakar. 

pecel terung

Bila dah selesai keluarkan kulit hitam terung itu, lebih kurang macam inilah rupa dia. Boleh nampakkan isi putih terung tu lembut teksturnya.

Belahlah tengah terung untuk bagi senang dimasak terung pecel nanti. Nak makan pecel terung yang dah siap pun jadi mudah nanti bila dah dibelah dua macam ni.

Penyediaan Bahan Tumbuk Pecel Terung

pecel terung

Bawang merah, bawang putih dan belacan perlu dibakar terlebih dahulu. Kemudian, bolehlah tumbuk bahan-bahan ini sampai lumat.

Masukkan ubi cekur dalam bahan-bahan tadi dan tumbuk lagi hingga hancur dan halus.

pecel terung

Masukkan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk sampai naik bau. Kemudian, boleh masukkan santan secukupnya. Perasakan ikut citarasa. 

Apabila dah menggelegak, boleh masukkan terung dan daun kencur yang siap dihiris tadi. Sedia untuk dinikmati pecel terung ini dengan nasi panas. 

Terung Sedap Masak Apa

Boleh dikatakan terung antara makanan yang menjadi hidangan pilihan suri rumah. Namun, boleh tahan pening juga kalau dah hari-hari lauk terungkan. Jadi, ini beberapa idea yang boleh dipilih untuk memasak terung.

 • Resepi terung berlada
 • Masak resepi terung bakar
 • Sambal terung pipit simple
 • Resepi kari terung tanpa santan

Khasiat Terung & Manfaatnya

Terung in English dipanggil aubergine atau eggplant. Sayur terung ini sebenarnya kaya dengan bahan anti oksidan terutama pada warna ungu terung itu sendiri. Yang mempunyai fungsi untuk melindungi jantung.

Antara lain khasiat terung ungu adalah ianya tinggi serat, kaya zat besi malah rendah kalori. Jadi, baguslah untuk dijadikan makanan harian keluarga.

Read More

Tags:

Leave a Reply

error: Content is protected !!