Inspirasi WAHM, Kuasai Blog Sebelum Berhenti Kerja

Inspirasi WAHM, Kuasai Blog Sebelum Berhenti Kerja

Dan tahun 2018, tuhan makbulkan doa saya. Bekerja dari rumah ( WAHM ), disertakan dengan satu amanah, tanggungjawab yang bukan calang-calang hebat.

Saya sering memasang impian mahu menjadi ibu yang mengatur hidup anak-anak dengan sepenuh masa. Anganan itu menjadi semakin kuat apabila memasuki tahun 2015.

Tetapi halangan kebimbangan sentiasa bertapak kecil di sudut hati saya.

Selepas majlis kahwin adik lelaki saya yang berlangsung baru-baru ini, emak dan abah sering saja tidak sihat. Dalam masa yang sama, Mirza, Zarif dan Qaseh saya letakkan di bawah jagaan emak.

Pernah saya tanyakan pada emak adakah saya ini membebankan dengan meletakkan anak-anak di bawah jagaan emak? Emak kata ‘tidak’. Tapi hati saya tetap bimbang, takut ibu saya jadi ‘ibu yang melahirkan tuan’.

Bermula saat itu, saya selalu berdoa moga Allah bukakan jalan. Permudahkan saya untuk menyelesaikan masalah yang satu ini. Dan sejak akhir-akhir ini ia sering saja bermain di lubuk hati. Insyaallah ia tidak akan lama, sebab itu saya perlu gerak laju-laju.

Dan salah satu cara untuk saya membina kekuatan dan keyakinan hati saya bahawa ada hikmah besar apabila bergelar WAHM (Work At Home Mom), saya mahu kongsikan kisah-kisah WAHM yang saya kenali. Semoga ia akan menjadi kekuatan untuk saya.

Saya tahu cerita-cerita WAHM ini banyak sekali terhimpun di dalam ABDR.

Mari saya kongsikan satu kisah inspirasi yang dapat membangkitkan kekuatan diri untuk menggapai impian yang satu ini.

Bukan mudah sebenarnya, apatah lagi saya ini hidup bermajikan sejak tahun 2002 lagi.

Zaila Kuasai Blog Sebelum Berhenti Dan Jadi WAHM

Zaila Mohamad antara guru online dalam Grup Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Ketika ini dia bekerja dari rumah di samping mengendalikan 5 orang anak (3 lelaki dan 2 perempuan).

Suatu ketika dahulu Zaila pernah berkhidmat dalam bidang tender di sebuah syarikat pembinaan di Shah Alam.

Lima tahun memegang amanah kerjaya, akhirnya Zaila ambil keputusan melepaskan demi keluarga tercinta.

Walaupun Zaila miliki Ijazah Kejuruteraan Proses & Makanan dari UPM, dia tidak pernah bekerja dalam bidang berkaitan.

Bagusnya saya suka memasak dan menjual produk makanan. Rasanya makanan begitu dekat dengan hati saya,” tutur Zaila yang begitu giat menjual produk makanan secara online.

Zaila blogger yang aktif. Tahun 2009, Zaila membaca blog teman lalu timbul keinginan mahu berblogging. Waktu itu, trend berblog baru bermula.

Saya main redah saja dan bahasa pun banyak bahasa rojak. Cerita saya pun cerita syok sendiri. Saya juga bergaul dengan rakan-rakan blogger kerana dalam kehidupan sebenar saya tidak ramai kawan kecuali suami dan kawan saya yang sudah meninggal pada tahun 2011.

Saya bermula dengan mengenali puan Masayu di mana saya mula menjadi rapat dengannya apabila saya tidak lagi bekerja.

Selepas melahirkan anak ke empat, beliau menawarkan saya menjadi pembantu kelasnya. Kemudian saya diangkat menjadi guru online selepas melepasi syarat-syarat yang dikenakan oleh puan Masayu.”

Kenali Guru Online ABDR, Zaila Mohamad

Zaila berhenti dari pekerjaannya dan semakin aktif bergelar blogger. Bukan mudah untuknya mengekalkan trafik blog dan momentum menulis.

Dan bukan senang untuknya menaikkan trafik blog. Walaupun cuma bergelar suri, Zaila dapat mengekalkan konsistensi 1700 pengunjung sehari dengan kadar entri 2 kali sehari.

Itulah mungkin saya bukannya lifestyle blogger yang terkenal, blog saya cuma suam-suam kuku sahaja. Tapi saya tak pentingkan sangat hal itu.

Bagi saya, blog saya adalah tempat untuk saya meluahkan segala penat lelah setelah seharian menjaga anak.

Saya sebenarnya ada banyak blog. Jadi ada blog dikhaskan untuk menjual dan ada untuk memberi tips dan panduan tentang bagaimana untuk bekerja dari rumah macam yang saya lakukan sekarang.

Satu hal yang saya perasan, blog-blog yang santai penulisan memang akan mendapat sambutan.

Jadi sebolehnya saya akan ‘mantain’ satu blog sebagai diari surirumah yang bekerja dari rumah dan di sini saya kongsikan aktiviti saya sekeluarga dan perkara yang saya lakukan.

Selain itu, saya juga menulis di blog mengenai maklumat untuk memulakan kerja dari rumah.

Jadi WAHM Yang Bijak

Bergelar suri usahawan rupanya tidak membebankan. Zaila tahu bagaimana mahu membahagikan masa. Sejak anak-anaknya semakin membesar, dia boleh fokus dengan jadual harian.

Sekarang ini pun dia sudah ada pembantu. Sebab itulah, Zaila akan pastikan blognya berupdate sekali sehari dan dia menjalankan promosi produk.

Menu ringkas akan disediakan untuk keluarga tapi masih memenuhi citarasa anak-anak. Yang penting adanya gadget yang memudahkan suri memasak atau melakukan kerja rumah. Misalnya mesin basuh automatik, periuk noxxa dan semua itu memudahkan kerjanya.

Akuinya pengurusan masa paling utama. Dia tidak banyak menonton TV kerana itu akan membuatkan kerja rumah tergendala.

Kadangkala juga dia akan melakukan banyak perkara dalam satu masa misalnya sambil menonton dia memasak. (Mata tidak melihat hanya telinga yang mendengar). Kala ini masa begitu berharga.

Saya perasan dari sehari ke sehari ramai pembaca yang menghubungi saya melalui emel ataupun Whats App untuk bertanyakan bagaimana untuk memulakan kerja dari rumah.

Dari situ saya akan perkenalkan dengan ABDR,” ujar penulis ebook Suri Rumah Juga Boleh Berbisnes.

Inspirasi WAHM, Kuasai Blog Sebelum Berhenti Kerja

Pengalaman Menarik Bergelar Blogger 

  1. Zaila pernah dibayar oleh Nuffnang dengan cek bernilai RM400 sebanyak 2 kali. 
  2. Dapat menghadirkan diri ke majlis dan peroleh banyak free gift serta dapat meningkatkan trafik blog. Namun kekangan masa membuatkan dia lebih selesa duduk di rumah dengan anak-anak.
  3. Zaila belajar berniaga online juga melalui blog dari situ dia berkembang ke jualan offline.
  4. Saat dia sudah berhenti kerja dia masih lagi terus menulis blog malah menggandakan entri untuk menarik trafik yang tinggi. 
  5. Saya sentiasa berfikiran positif, kalau dulu sedih juga bila kerja bukan dalam bidang pengajian, temuduga guru tak pernah lulus tapi lama-lama bila saya banyak membaca blog ibu-ibu yang bekerja dari rumah, saya rasa it’s ok untuk jadi surirumah. Tapi saya ini WAHM (Working At Home Mom) tau!

Blog Zaila: 

Disclaimer : Catatan ini bertarikh 9 April 2015

Leave a Reply

error: Content is protected !!