belagu-ii

Best Layan Muzik Video Belagu II Dayang Nurfaizah

Album Belagu II nyanyian suara lunak Dayang Nurfaizah sudahpun ada di semua digital platform. Best tau layan video muzik nya di Youtube.

Merdu sungguh dengar Dayang nyanyi lagu klasik Melayu dengan iringan Budapest Scoring Orchestra yang terkenal itu. Rasa MEWAH sangat lagu-lagu lama pilihan Dayang Nurfaizah dalam Belagu 2 ini.

Ditambah dengan music arrangement yang fresh. Blend betul dengan suara Dayang yang lemak merdu. Eh! sukalah.

Ada 9 Lagu Dalam Album Belagu II Nyanyian Dayang Nurfaizah

Generasi baru yang baru nak kenal-kenal dengan lagu Melayu klasik lama ini bolehlah hadamkan 9 lagu indah dendangan Dayang dalam Belagu II.

Antara senarai 9 lagu yang ada dalam album Dayang Nurfaizah Belagu 2 :

 • Nak Dara Rindu
 • Menanti Di Ambang Syurga
 • Ketipang Payung
 • Jauh Di Mata
 • Mengapa Dirindu
 • Sejak Ku Bertemu Padamu
 • Dari Hati Ke Hati
 • Umpan Jinak Di Air Tenang
 • Rindu Menyapa – lagu baru khas untuk pejuang muzik terdahulu (ciptaan : Aubrey Suwito, lirik : Habshah Hassan)

Belagu II ini adalah kesinambungan daripada album studio Belagu yang pernah Dayang lancarkan pada tahun 2021.

Maksud Perkataan Belagu

Asal perkataan Belagu ini sebenarnya dari dialek Melayu Sarawak yang membawa maksud menyanyi. Lagu-lagu klasik Melayu ini kemudian Dayang nyanyikan semula dengan susunan muzik yang malar segar sesuai dengan halwa telinga generasi sekarang.

Dayang Nurfaizah sendiri waktu membawakan lagu-lagu lama ini, niatnya mahu memperkenalkan lagu-lagu klasik Melayu kepada generasi baru. Dengan sentuhan ‘flavour’ Dayang yang unik dan tersendiri.

Sebab apa tau Belagu mahupun Belagu II ini syok didengar. Sebab kesemua lagu dirakam secara LIVE.

Walaupun saya cuma layan di Youtube Dayang Nurfaizah Belagu untuk dengar lagu-lagu Belagu dan Belagu II, tapi dia punya sedap tu rasa meriding habis.

Pasang pulak dekat speaker en Yem nih. Layan weh!

dayang-nurfaizah-bersama-aubrey

Untuk album ini, Dayang turut mendapat sentuhan emas, susunan muzik dari pengarah muzik terkenal, Aubrey Suwito. Dan juga diterbitkan oleh Universal Music Malaysia.

Tentu peminat tak sabar menanti CD & DVD Belagu II yang mereka tempah sampai ke tangan masing-masing. Lebih puas layan gitu.

Selain itu lagu-lagu klasik ‘Belagu II Album’ nyanyian Dayang ini juga boleh di stream di semua digital platform.

Dengan kerjasama Kementerian Komunikasi Dan Digital.

Lagu Nak Dara Rindu Lagu Pertama Nyanyian Dayang Di Budapest

Kata Dayang, sewaktu merakam album Belagu II bersama Budapest Scoring Orchestra, penyanyi Dayang Nurfaizah sempat menyediakan lima video istimewa kepada semua penggemar muzik Dayang Nurfaizah.

Dan ada satu lirik video yang dirakam dengan orchestra dari Eropah di studio dekat Budapest, Hungary.

Haa.. jauh tau kali ini Dayang Nurfaizah buat rakaman album Belagu II. Sampai ke luar negara gituh. Siapa yang pernah tengok music video Belagu sebelum ini mesti teruja nak dengar album sekuel Belagu II pula.

Dayang masih ingat lagi, ‘Nak Dara Rindu’ adalah lagu pertama yang Dayang nyanyikan sewaktu di sana, berdebar sangat, dalam kepala macam-macam yang Dayang fikir. Tapi Alhamdulillah akhirnya semua berjalan seperti dirancang.”

Lagu Nak Dara Rindu ini nyanyian asal Allahyarham Tan Sri P Ramlee dalam filem Bujang Lapok (1957). Saya pun tak lahir lagi waktu ini.

Sedap sungguh lagu Nak Dara Rindu versi Dayang Nurfaizah ini. Dekat sangat dijiwa, terasa sebak teringat orang tersayang jadinya.

belagu-ii-budapest-scoring-orchestra

Kenapa Dayang Pilih Budapest Scoring Orchesta

Pemuzik Budapest Scoring Orchestra (BSO) ini merupakan pemuzik bertaraf antarabangsa yang pernah terima anugerah skor muzik terbaik untuk Filem Terbaik di Anugerah Akademi (Oscar 2020) filem Parasite.

Juga menghasilkan skor muzik untuk drama survival thriller, Squid Game. Bekerjasama dengan penyanyi terkenal, Stevie Wonder, Michael Buble dan penerbit muzik, David Foster.

Untuk merakam album Belagu II ini, anak kelahiran Kuching, Sarawak ini terbang ke Budapest, Hungary. Puas hati dengar lagu lama dengan iringan pemuzik okestra antrabangsa ini. Sedap di halwa telinga.

Baca juga :

Follow fanpage saya : Netty Ah Hiyer Tulis

Tags:

2 Comments

 1. Myzan January 28, 2023
  • nettyahhiyer January 31, 2023

Leave a Reply

error: Content is protected !!