hadiah hari guru

15 Hadiah Hari Guru Best 2023, Bajet Bawah RM50

Setiap 16 Mei, guru-guru akan diraikan bersempena Hari Guru di Malaysia. Hadiah hari guru juga sebagai penghargaan murid kepada gurunya.

Ibarat tanda terima kasih pada cikgu yang tak pernah jemu mengajar baik di dalam mahupun di luar kelas. Guru pun sebenarnya tidak mengharapkan hadiah mewah daripada anak muridnya. Kadangkala kata-kata yang ditulis ikhlas oleh anak murid di atas sekeping kad itu mampu memberi kegembiraan kepada guru-guru. 

Bagaimana pun, ada ibu bapa yang bersyukur dengan kebaikan guru lalu menyediakan bajet istimewa untuk guru yang mengajar anak-anaknya. Bagi yang mencari idea untuk hadiah hari guru boleh rujuk senarai 15 hadiah hari guru terbaik yang boleh disediakan dengan bajet bawah RM50.

Info Sambutan Hari Guru Di Malaysia

Sambutan Hari Guru di Malaysia diadakan setiap 16 Mei. Ianya sebagai tanda menghargai peranan guru dalam membentuk generasi pelapis yang akan menerajui dan membentuk masa depan negara ini.

Menyambut Hari Guru juga satu amalan yang murni untuk menunjukkan rasa bersyukurnya para pelajar kepada guru-guru yang memberikan ilmu dan pedaman kepada mereka. 

Antara cara terbaik yang boleh dilakukan adalah memberikan hadiah yang bermakna kepada guru-guru.

Baca juga : lokasi sambutan hari kebangsaan di seluruh Malaysia 

Kenapa Anda Perlu Memberikan Hadiah Hari Guru

Sebagai seorang pelajar atau ibu bapa, memberikan hadiah kepada guru merupakan satu tindakan yang sangat mulia. Ianya bukan semata-mata memberi hadiah, sebaliknya ianya juga sebagai tanda penghargaan di atas usaha guru dalam membantu mereka mencapai kejayaan.

Hadiah Hari Guru adalah salah satu acara untuk mengungkapkan terima kasih dan menyuntik semangat kepada guru-guru untuk terus memberikan usaha yang terbaik.

Senarai 15 Hadiah Hari Guru Bajet Bawah RM50

Berikut adalah senarai 15 hadiah untuk guru yang boleh dipilih oleh murid-murid atau ibu bapa. Saya bagaikan kepada empat kategori untuk memudahkan anda membuat pilihan.

hadiah hari guru
Kredit foto : Pexels by Anete Lusina

Hadiah-hadiah Praktikal Untuk Guru

Buku Nota Khas

Buku nota khas ini tentunya ada ciri-ciri buku yang cantik dan menarik. Ianya adalah hadiah yang berguna bagi cikgu. Terutama untuk guru mencatatkan nota dan perancangan pengajaran mereka.

hadiah hari guru
Kredit foto : Pexels by Natalie Bind

Tumbler Tahan Panas dan Sejuk

Ini pun antara hadiah yang praktikal untuk guru. Kerana ia membantu guru menjaga minuman sejuk mahupun panas yang bakal dinikmati sepanjang hari.

Pensel Lukisan Berkualiti

Tentunya guru seni akan lebih menghargai pensel lukisan berkualiti tinggi yang dihadiahkan. Boleh juga jadi kegunaan dalam kelas seni nanti.

Alat Tulis Atau Set Kertas A4

Set alat tulis pun antara hadiah berkualiti yang praktikal untuk cikgu. Boleh cikgu gunakan sepanjang tahun pembelajaran. Pernah juga terbaca betapa guru sangat menghargai pemberian set kertas A4 yang kemudiannya berguna untuk anak-anak muridnya kelak.

hadiah hari guru
Kredit foto : Pexels by Melike Benli

Hadiah-hadiah Kreatif Untuk Guru

Kraf Tangan Buatan Sendiri

Boleh cuba buatkan hadiah kraf tangan seperti kad ucapan atau hiasan unik untuk hadiah guru perempuan mahupun guru lelaki anda dan anak anda.

Namun kerja seni sebegini tentunya lebih praktikal sebagai hadiah Hari Guru perempuan kan. Apa pun pemberiannya, hadiah untuk Hari Guru tentulah sesuatu yang boleh meninggalkan ingatan untuk cikgu.

Album Kenangan

Walaupun di tahun 2023, masih ada lagi guru-guru yang menyimpan dan mengumpul gambar-gambar kenangan dengan para pelajarnya di dalam album gambar. Inilah masa untuk hadiahkan pada guru. 

Bunga Tangan DIY

Jika berbakat kreatif, kenapa tidak mencuba membuatkan bunga tangan yang cantik untuk guru yang mengajar anda mahupun anak anda.

Hadiah Bersifat Inspirasi

Buku Inspirasi

Ini pun hadiah hari guru 2023 yang baik untuk diberikan kepada cikgu sempena Hari Guru. Iaitu buku yang memberikan inspirasi dan motivasi kepada guru yang sentiasa memberikan dorongan pada muridnya.

Papan Hiasan Dinding Dengan Kata-kata Motivasi

Menghadiahkan papan motivasi sebegini membolehkan guru-guru menggantungnya di papan kenyataan dalam bilik darjah masing-masing. Tentunya berguna juga kepada yang lainnya nanti.

Sijil Penghargaan

Unik betul hadiah yang satu ini. Yang mana, anda boleh menghasilkan sijil penghargaan khas peribadi sebagai pengiktirafan yang tak terhingga terhadap usaha yang guru lakukan. 

Boleh saja sebenarnya membuat design sjili penghargaan di dalam aplikasi Canva. Mudah sekarang. Semuanya di hujung jari.

Baca juga : design sampul duit raya sendiri guna template percuma canva

hadiah hari guru
Kredit foto : Ikea Malaysia

Hadiah-hadiah Untuk Keselesaan

Selimut Yang Selesa

Tentunya selimut yang selesa adalah hadiah yang baik untuk guru-guru yang mengajar dalam bilik berhawa dingin. Tentu guru akan menghargainya.

Boleh saja mendapatkan selimut dengan harga bajet di Ikea. Seronoklah cikgu dapat hadiah hari guru ikea ini.

Bantal Leher

Bantal leher ini amat bermanfaat kepada guru-guru yang keletihan semasa dalam perjalanan. Boleh diletakkan di dalam kenderaan cikgu juga nanti.

Betapa hadiah penghargaan untuk guru sebegini kelihatan simple namun memberi sentuhan emosi yang mendalam pada guru anda.

Stoking Kaki Muslimah

Ini pun antara hadiah yang bagus untuk guru perempuan. Berikan hadiah hari guru perempuan anda sepasang stoking kaki muslimah yang cantik dan selesa. Tentunya cikgu bahagia di sepanjang melangkah ke bilik darjah.

Ini pun antara contoh hadiah untuk perempuan bawah RM50 yang praktikal dan sangat berguna.

Baca juga : Pesanan imam Al-Ghazali

Hadiah Berkaitan Pendidikan

Langganan Majalah Pendidikan

Menarik juga kan untuk dicuba. Boleh juga anda membuatkan langganan majalah pendidikan untuk guru. Tentunya dapat membantu menceriakan pembelajaran guru kelak. Sekaligus membantu guru menambah info semasa dalam perkembangan pendidikan.

Naskah majalah ini masih menawarkan harga hadiah bawah RM50. Kiranya antara hadiah yang sesuai untuk Hari Guru.

Buku Pendidikan Untuk Guru

Jangan tak tahu, ada ya buku pendidikan untuk hadiah hari guru ini. Terutama untuk memberi panduan guru-guru melengkapkan strategi pengajaran dan pembelajaran mereka. Ini pun hadiah menarik yang jarang diberikan kepada guru-guru. 

Buku pendidikan terkini tentunya membantu guru-guru menyemai ilmu dengan lebih mendalam terhadap sesuatu mata pelajaran. Masih lagi merupakan hadiah hari guru bajet yang baik untuk difikirkan.

Kesimpulan

Memberikan hadiah kepada guru perempuan mahupun lelaki pada Hari Guru adalah cara yang baik untuk menghargai mereka. Dengan bajet bawah RM50, anda boleh memilih daripada pelbagai pilihan hadiah hari guru praktikal, kreatif, inspirasi, keselesaan, dan berkaitan pendidikan. Selamat Hari Guru kepada semua guru yang hebat di luar sana!

Read More

Tags:

2 Comments

  1. Sii Nurul December 2, 2023
    • nettyahhiyer December 5, 2023

Leave a Reply

error: Content is protected !!