bulan

5 Bulan Yang Memenatkan Akibat Mabuk Hamil

5 bulan yang memenatkan | Sejak May sampailah Oktober aku pendamkan saja laman blog ini. Mabuk hamil buat hilang segala minat menulis.

Aku mabuk! Sekarang setelah lima bulan ‘si comel’ dalam perut ni membesar, aku semakin kuat dan akan terus kuat.

Cerita hamil aku memang pelik, tisu tak lekang dari tangan. Simptom kerap meludah dah jadi perkara biasa.

Mabuk Hamil

Bezanya dulu tisu kotak sekarang dah tukar tisu gulung. Kata kengkawan, sebab dah masuk tiga orang aku kena berjimat cermat.

Hakikatnya taklah macam tu pun, sebab kali ini aku terlalu suka guna tisu gulung. Dan aku tahu mana nak cari tisu gulung murah yang selesa untuk aku gunakan setiap hari. Hmm, RM3.90 saja harganya. Itupun en Yem kata suruh berjimat cermat lagi. 

”Abang nak buat macam mana, ini pembawaan budak ya. Dia tak boleh sekat-sekat air liur tu dari tak meleleh,” balas aku yang dah semakin pandai menjawab.

Alasan en Yem: aku guna 10 gulung untuk tiga hari. Cuba darab dengan 30 hari. Masak juga tu. Betul tu bang, tapi apa boleh buat.

(Jangan tiru aksi ini ya, tak bagus untuk hubungan suami isteri..hehehe)

bulan

Kalaulah boleh ditransfer pembawaan budak ni pada en Yem alangkah seronoknya. Itu anganan aku saja. Tapi Allah lebih tahu mana yang terbaik untuk hambanya. Jadi aku sorang yang tanggung ‘pahala’ ini. Sebabnya en Yem boleh memandu untuk aku dan bawa aku ke mana yang aku nak pergi tanpa pok pek pok pek…hehehe.

Yezzz! aku suka itu.

Baca juga : Ibu belajar erti syukur melalui anak-anak

5 Bulan Hamil & Bersabar Dengan Anak-anak

Anak-anak terutama Zarif semakin manja yang teramat-amat. Sampai tak kuasa aku nak melayan. Kalau hilang sabar naik juga tangan ke punggung, tak pun aku gigit si Zarif tu. Geram! Kadang-kadang buat tak tahu je, nanti dia diamlah. Dia tahu nak dapat adik dan bakal hilang kasih sayang aku. Sebab itulah dia meragam dan buat perangai.

Layankan sajalah, nanti bila adik dia dah keluar, aku berani jamin dia akan lebih matang dan kurang manja. 

Mirza pun dah anak teruna. Alhamdulillah dia dah boleh terima sekolah di situ. Cuma prestasi sekolahnya sama turun macam prestasi emaknya. 

Sepanjang aku mabuk, dia banyak tak ke sekolah. Samalah juga macam aku, tak dapat ke tempat kerja. Baru ni Mirza periksa. Walaupun dia lebih banyak bermain ipad dan tengok tv (aku tak dapat halang perangainya yang satu itu) Mirza masih boleh ‘tangkap’ apa yang dipelajarinya. Cuma agak tergelincir sedikit… apapun aku bersyukur.

Macam mana nak akhiri posting aku kali ini, punyalah banyak hendak dicerita sampai tak tahu nak berhenti. Hari ini biarlah aku cop diri aku syok sendiri. Esok lusa, kita cerita pula tentang kerja. Banyak yang boleh dikongsi sepanjang berhempas pulas di meja wartawan Mingguan Wanita tu.

Baca juga : FB Netty Ah Hiyer Tulis

Tags:

Leave a Reply

error: Content is protected !!